Nota Mengenai Penggunaan Pensil

- Dec 25, 2018-

1. Adakah teras pensil beracun? Bahkan, inti pensil tidak beracun.

Lead adalah toksik, dan bahan mentah utama untuk membuat inti pensil adalah grafit dan tanah liat, jadi pensel core tidak toksik. Komponen utama dalam pensel adalah grafit dan tanah liat, grafit adalah padat kilauan logam bersisik, yang mempunyai ikatan kimia karbon karbon, antara lapisan dan lapisan adalah daya Van der Waals, ikatan kimia karbon karbon sangat stabil, ingin memusnahkan sangat sukar, itulah sebabnya berlian dan grafit terbuat dari karbon, tetapi sifat fizikal dan harga sangat berbeza,

Tiada apa-apa pun dalam tubuh yang dapat memusnahkan ikatan kimia karbon karbon, jadi pasti bahawa inti pensil adalah selamat (kecuali jika tanah liat yang ditambahkan di dalamnya memudaratkan kesihatan manusia).

2. Adakah racun logam di kutub pensil? Penampilan pensil rod mempunyai acuan pembungkus atau penggunaan teknologi cat pensil, di satu pihak dapat melindungi pena, sebaliknya untuk meningkatkan estetika, tetapi pigmen akan mengandung logam jejak, sedikit kontak tidak akan berdampak , tetapi menggigit pena untuk makan ke dalam mulut tidak sesuai.